Košarica

Zašto Gluten free kozmetika?

Celijakija je kronična, sistemska autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba, a poznata je obiteljska sklonost pojavi bolesti. Posljedica je poremećenog imunosnog odgovora sluznice crijeva pri susretu s glutenom i drugim srodnim prolaminima – tvarima iz pšenice, raži i ječma. Prema različitim mehanizmima nastanka bolesti razlikujemo celijakiju, alergiju na pšenicu i preosjetljivost na gluten.

Gluten je mješavina strukturnih bjelančevina u zrnu pšenice, žitarice koja se najviše koristi, a isti sastojak nalazi se i u raži i ječmu. Gluten je najopasniji kada se unosi kroz hranu, međutim ako osoba s celijakijom nosi npr. ruž koji sadrži gluten, njegove čestice mogu vrlo lako završiti u probavnom sustavu.

Isto tako, ukoliko nanesete losion za tijelo ili kremu za ruke i onda jedete rukama, velike su šanse da će se čestice glutena prenijeti na hranu. U tom slučaju je poželjno da su kozmetički proizvodi bez glutena, pogotovo proizvodi koji nenamjerno mogu dospjeti u usta kada i nesvjesno dodirujemo usnice. U kozmetičke proizvode koji sadrže gluten ubrajaju se šminka (ruževi, puderi, rumenila), losioni i kreme za tijelo, sapuni, paste za zube, šamponi i regeneratori.

©2024 GORSEN GROUP – Sva prava zadržana.